۲۵- سوره:فرقان
چهارشنبه, ۲۶ تیر ۱۳۹۲، ۱۱:۱۴ ب.ظ
- سوره:فرقان
- تعداد آیات:۷۷
- محل نزول:مکه
- تعداد کلمات:۸۹۲
- تعداد حروف:۳۷۳۳
- معنی عنوان سوره:جدا کننده. فرق گذارنده( بین حق و باطل)
- علت نام گذاری:آیه اول این سوره که یکی از نامهای قران می باشد و جدا کننده حق از باطل است به علت اینکه قرآن معیار سنجش و میزان تشخیص بین حق و باطل است.
- نام های دیگر سوره:تبارک(چون این سوره با کلمه «تبارک» آغاز می شود ودر این سوره سه بار تکرار شده است.)
- محتوای سوره:تقویت روحی پیامبر اسلام(ص) در تبلیغ مکتب و استقاکت در رویارویی با مشرکین .در هم کوبیدن شدید منطق مشرکان.طرح بهانه جویی آنها و پاسخ به آنها و بیم دادن از عذاب خدا و مجازاتهای دردناک.سرگذشت اقوام پیشین بر اثر مخالفت با دعوت پیامبران که گرفتار سخت ترین بلاها شدند.قیامت و حسرت های مردم در آن روز برای بیدار کردن وجدان بشری از غفلت.دلایل توحید و نشانه های عظمت خدا در جهان آفرینش از جمله نعمتهای: روشنایی آفتاب، ظلمت وتاریکی شب، وزش بادها، زنده شدن زمینهای مرده، دریا، آفرینش آسمانها وزمین در شش روز، سیر منظم خورشید وماه. صفات مؤمنان راستین( عباد الرحمان) به صورت جامع و جالب «از آیه ۶۳ به بعد.» و(مجموعه ای از اعتقادات، عمل صالح، مبارزه با شهوات، داشتن آگاهی کافی، تعهد و احساس مسئوولیت اجتماعی).مقایسه مؤمنین با کفار و بیان موضع هر دو گروه.
- ترتیب:به ترتیب جمع آوری، بیست وپنجمین سوره است به ترتیب نزول، چهل و یکمین سوره است که بعد از سوره «یس» و قبل از سوره «فاطر» نازل شده است.
- داستان های سوره:اصحاب الرس: ۳۸٫
- اولین آیه سوره:تَبَارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعَالَمِینَ نَذِیرًا
- آیه پایانی سوره:قُلْ مَا یَعْبَأُ بِکُمْ رَبِّی لَوْلَا دُعَاؤُکُمْ فَقَدْ کَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ یَکُونُ لِزَامًا
- فضیلت تلاوت سوره:امام موسی بن جعفر(ع) فرمود: «تلاوت سوره تبارک (فرقان) را ترک مکن چرا که هر کسی آن را در هر شب بخواند خداوند او را هرگز عذاب نمی کند و او را مورد حساب قرار نمی دهد و جایگاهش در بهشت برین است.» توضیح: در این سوره آنچنان صفات بندگان خالص خدا تشریح شده که هر کس براستی آنرا از جان ودل بخواند و صفات و اعمال خود را بر ان منطبق سازد جایگاهش فردوس اعلی می باشد.